ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΘΑΥΜΑΣTΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ SPINNING
Tου Γιώργου Γεωργίου
To spinning είναι μια τεχνική ψαρέματος που ξεκίνησε από την Αμερική και ειδικά από τα γλυκά νερά, όπου ψαρευόταν το μεγαλόστομο λαυράκι ( largemouth bass), οι σολωμοί, οι πέστροφες και άλλα αρπακτικά ψάρια.
Με πλήθος πρωτόγνωρων τεχνητών δολωμάτων, όπως τα πρωταρχικά κουταλάκια, τις περιστροφικές πεταλούδες, αλλά και ξύλινα ψαράκια, αυτή η τεχνική άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά , και να εμφανίζει μεγάλες επιτυχίες στα αρπακτικά ψάρια.
Πολλές χώρες άρχισαν να ασχολούνται με το spinning, και ειδικά για την χώρα μας ,μεγάλες επιρροές ήταν οι χώρες της Αμερικής, της Γαλλίας και της Ιαπωνίας. Οι Έλληνες βέβαια έχουμε επίσης μεγάλο μερίδιο στην εξέλιξη του spinning, καθώς ζούμε σε μια χώρα με απίστευτο μήκος ακτογραμμής, αλλά και πολλές λίμνες και ποτάμια.
Είναι μια τεχνική που μπορεί να μας χαρίσει αξιόλογα θηράματα και αξέχαστες στιγμές. Άντρες ,αλλά και γυναίκες , έχουν εθιστεί σε αυτή την τεχνική και τρέχουν σε παραλίες , λιμάνια και βραχώδεις ακτογραμμές ,προκειμένου να αναζητήσουνε και να ψαρέψουνε τα αρπακτικά ψάρια με την τεχνική του spinning.
To spinning σαν τεχνική μπορούμε να πούμε ότι ακόμα εξελίσσεται ,και δεν έχει τίποτε σαν στάνταρ. Όπως όλες οι τεχνικές ψαρέματος, χρειάζεται πειραματισμός και εξειδίκευση , προκειμένου να έχουμε πιο αποδοτικά αποτελέσματα. Είναι επίσης ένα καθαρό ψάρεμα, αφού μπορείς να απολαύσεις το παραθαλάσσιο καφεδάκι σου ,και μετά να κατέβεις όπως είσαι την παραλία και να ψαρέψεις με τα καθημερινά σου ρούχα. Βέβαια για τους χειμερινούς μήνες που είναι και οι πιο αποδοτικοί ,χρειάζεται εξειδικευμένα ρούχα ,για τα οποία θα μιλήσουμε κάποια άλλη στιγμή .
Το spinning είναι μια τεχνική ψαρέματος που δεν έχει καμιά σχέση με καρεκλάκια , φυσικά δολώματα και ότι ξέραμε μέχρι σήμερα . Χρειάζεσαι ένα καλάμι ειδικό για αυτή την τεχνική με τον αντίστοιχο μηχανισμό , ένα βαλιτσάκι με πολλών ειδών τεχνητά δολώματα , μια απόχη , και φυσικά ελεύθερο χρόνο (που τελευταία έχουμε μπόλικο... ).
Τα ψάρια που δίνει αυτή η τεχνική μπορεί να είναι παντού ,και πρέπει να μετακινούμαστε συνέχεια για να τα βρούμε . Μπορούμε να ξεκινήσουμε από λιμάνια, παραλίες με βαθιά νερά, βράχια ,εκτός και αν ξέρουμε κάποιο πέρασμά τους.
Με την συνεχή ενασχόληση τα αρπακτικά ψάρια δεν θα αργήσουν να χτυπήσουν τα τεχνητά ακόμα και του πρωτάρη..Βασικά όπλα του κάθε spinner είναι η υπομονή , η επιμονή και η θέληση για μάθηση, μιας και όπως είπαμε ,είναι μια τεχνική ψαρέματος που ακόμα εξελίσσεται ραγδαία.
Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική γιατί μας παρέχει πολλά . Πρώτα η συνεχής ενασχόληση με το ψάρεμα μας δίνει τροφή για σκέψη, ερωτήματα που προσπαθούμε να απαντήσουμε, συμπεριφορές ψαριών για να αποκωδικοποιήσουμε ,και να αναζητήσουμε τις καλύτερες συνθήκες για τα αρπακτικά ψάρια. Δεύτερον ,η θάλασσα μας παρέχει ηρεμία και διαφυγή από τα καθημερινά προβλήματα . Τρίτον , εγώ προσωπικά δεν ξέρω κάποιον ή κάποιους , που θα λέγανε όχι σε ένα μεγάλο λαβράκι ψημένο στα κάρβουνα ...
Στον ελεύθερο χρόνο μας λοιπόν ,μπορούμε να πάμε στη θάλασσα με ένα καλάμι ειδικό για spinning ,που είναι αρκετά ελαφρύ. . Αυτό γιατί θα κάνουμε συνέχεια ρίψεις και δεν θα πρέπει να κουράσουμε τα χέρια μας και να σταματήσουμε πρόωρα να ψαρεύουμε. Το μήκος του μπορεί να κυμαίνεται από 2,40-2,70 μέτρα,ενώ το lure weight του ( το εύρος του βάρους των τεχνητών που μπορεί να πετάει το καλάμι) να είναι από 10-40 γραμμάρια για αρχή.
Ο αντίστοιχος μηχανισμός που θα έχουμε ταιριάξει στο καλάμι μας, θα έχει μέγεθος 2500-4000, θα έιναι γεμισμένος με πετονιά ή νήμα, στο τέλος της οποίας θα έχουμε δέσει μια παραμάνα . Στην τελευταία περνάμε τα πλαστικά ψαράκια ή αλλιώς τεχνητά δολώματα ,με τα οποία θα κάνουμε συνεχείς βολές στη θάλασσα ,στα σημεία που θέλουμε ή έχουμε δει κινητικότητα από μικρά ψαράκια . Τα μικρά ψαράκια είναι σχεδόν πάντα ο προάγγελος των αρπακτικών ψαριών που αναζητούμε.
Τα κύρια ψάρια που στοχεύουμε είναι το λαβράκι , το γοφάρι , ο λούτσος , η λίτσα , το μανάλι , η συναγρίδα , τα καρβούνια, τα τονάκια, οι παλαμίδες ,τα κοκάλια ,τα μελανούρια και οι ζαργάνες , ενώ πιο σπάνια είναι οι στήρες,οι σφυρίδες και οι ροφοί. Τα τεχνητά δολώματα που χρησιμοποιούμε είναι απομιμήσεις μικρόψαρων, τα οποία αποτελούν την τροφή τους ,όπως είναι η σαρδέλα ,το κεφαλόπουλο , ο γαύρος , το σκουμπρί ,η αθερίνα και η φρίσσα .
Επίσης πολύ αποδοτικά είναι και τα τεχνητά δολώματα που είναι βαμμένα σε παράξενα χρώματα, όπως το κόκκινο κεφάλι και άσπρο σώμα και κάποια πολύχρωμα που τα ονομάζουμε rainbow και κλόουν . Όλα αυτά έχουν ένα ,δύο ή τρία αγκίστρια, μονά ή τριπλά στην κοιλιά τους , για να πιάνεται το ψάρι που θα τους επιτεθεί. Τα περισσότερα συνήθως έχουν και μια γλώσσα κάτω από το κεφάλι ,η οποία τους δίνει μια πλεύση ,που προσομοιάζει ένα τραυματισμένο ψαράκι που προσπαθεί να ξεφύγει από τους θηρευτές του.
Σκοπός μας λοιπόν είναι με αλλεπάλληλες βολές και κινήσεις, να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του αρπακτικού ψαριού και να επιτεθεί στο τεχνητό δόλωμά μας, μέσω του χρώματος και της πλεύσης που θα του δώσουμε με το καλάμι μας.
Ανάλογα με την φωτεινότητα της ώρας που ψαρεύουμε, της περιοχής , της ύπαρξης συγκεκριμένου αρπακτικού ψαριού, θα δώσουμε και την ανάλογη πλεύση στο τεχνητό μας δόλωμα. Κάποια στιγμή λοιπόν έρχεται το πολυπόθητο χτύπημα του ψαριού , μια στιγμή την οποία συνέχεια αναζητάμε και πάντα μας χαρίζει δυνατές συγκινήσεις. Το απότομο σταμάτημα του τεχνητού και το αστραπιαίο τράβηγμα, είναι το ζητούμενο στο ψάρεμα με την τεχνική του spinning, μια στιγμή που μπορούμε κάθε μέρα να σκεφτόμαστε και να ονειρευόμαστε.
Το αίσθημα τρελής χαράς και ανακούφισης μόλις καταφέρουμε και βγούμε νικητές στη μάχη με το ψάρι , είναι το δεύτερο ευχάριστο συναίσθημα στο spinning. Σε περίπτωση που χάσουμε το ψάρι ,θα μας μείνει σίγουρα ένα γλυκόπικρο χαμόγελο, ανάλογα βέβαια και με τον χαρακτήρα του καθενός . Σε όλους όμως χαρίζει εκτόνωση και χαρά ,όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα . Θα πρέπει να πούμε ότι κατά τη μάχη ,πρέπει να ρυθμίσουμε τα φρένα του μηχανισμού μας κατάλληλα, ώστε να κουράσουμε το ψάρι και να αποφύγουμε το σπάσιμο της πετονιάς μας στα δυνατά φευγιά που θα κάνει. Επίσης πρέπει να κρατάμε το καλάμι στις νοητές 30 – 90 το πολύ μοίρες με τον ορίζοντα, ώστε το καλάμι με την κύρτωσή του, να αποσβήνει τα απότομα τραβήγματα του ψαριού χωρίς να σπάσει την πετονιά μας.
Επειδή όμως σε αυτό το χόμπι έχουμε να κάνουμε με τη φύση και με ζωντανούς οργανισμούς ,ο σεβασμός μας προς τα ψάρια και το περιβάλλον πρέπει να είναι η πρώτη μας έγνοια . Καταρχήν υπάρχει το νόμιμο ημερήσιο μέγιστο βάρος στα ψάρια που θα πιάσουμε ,και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 κιλά για τον κάθε ψαρά. Θα πρέπει επίσης να απελευθερώνουμε όλα τα μικρά ψάρια, έτσι ώστε να μπορούν να αναπαραχθούν ,και να τα πιάσουμε όταν μεγαλώσουν.
Δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε σκουπίδια όπου ψαρεύουμε και θα πρέπει πάντα να βγάζουμε προσεκτικά κάθε ψάρι στην ακτή με την απόχη μας , χωρίς να το τραυματίσουμε , όταν θα το ελευθερώσουμε. Τα μικρά μέλη κάθε είδους πρέπει να επιστρέφουνε στη θάλασσα, ώστε να μη κάνουμε ζημιά στους πληθυσμούς τους ,και να μπορούν οι ψαράδες μας να αλιεύουν τους απογόνους τους .
Άγραφος κανόνας στις παρέες που ασχολούνται με την τεχνική του spinning όλης της χώρας μας ,είναι το κατώτερο όριο σε ψάρι που κρατάμε να είναι τουλάχιστον του ενός κιλού .
Πολλοί θα πιστεύετε ότι επειδή το spinning είναι μια τεχνική με διαρκή κίνηση και συνεχόμενες βολές, είναι κουραστικό . Σας διαβεβαιώνω ότι είναι γλυκιά η κούραση και όσες περισσότερες ώρες κούρασης σου χαρίζει τόσες περισσότερες θα αναζητάς . Ένα μεγάλο αρπακτικό άλλωστε είναι αρκετό για να ξεχάσεις κάθε κούραση που σε βαραίνει ,την συγκεκριμένη στιγμή που θα βλέπεις λυγισμένο το καλάμι σου...!!!
Θα ακολουθήσουν άρθρα για τον αλιευτικό εξοπλισμό , τα καλάμια , τους μηχανισμούς , την ενδυμασία μας και πολλά άλλα !!!