Είδη ψαριών
Greek Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English French German Italian Polish Romanian Russian Spanish

Είδη ψαριών

i-soupia-eging-carpmatchfishingΗ σουπιά
Του Θέμη Καρβέλα
Η σουπιά (επιστημονική ονομασία sepia, ελλ. σηπία) είναι γένος μαλακίων της τάξης των Σηπιιδών Sepiida, ομοταξίας των κεφαλοπόδων. Ανήκει στην τάξη των δεκαπόδων και απαντάται στις εύκρατες και ζεστές θάλασσες. Η κύρια τροφή της είναι τα μικρά ψάρια αλλά και διάφορα καρκινοειδή, καβούρια και γαρίδες.
Ζει σε βάθος μέχρι 100 μέτρα και αποτελεί πολύ εύγευστο μεζέ. Αλιεύεται από τους επαγγελματίες με δίχτυα, καμάκι, ενώ στο ερασιτεχνικό ψάρεμα την τιμητική τους έχει η τεχνική του Eging και τα τεχνητά δολώματα, όπως οι καλαμαριέρες .

Εκτός από το κρέας της, το οποίο είναι περιζήτητο στον τομέα της γαστρονομίας, το όστρακό της χρησιμοποιείται στη χρυσοχοΐα ως καλούπι, για τη λείανση των μετάλλων πριν ελαιοχρωματιστούν, και σε σκόνη για την παραγωγή οδοντόκρεμας. 

liparia-to-spanio-psari-tis-limnis-volvis-carpmatchfishingΛιπαριά:Το σπάνιο και μοναδικό στον κόσμο ψάρι της λίμνης Βόλβης(Alosa macedonica)
Eπιμέλεια κειμένου-διορθώσεις:Δημήτρης Σφαλτός

Με το κοινό όνομα λιπαριά και απόλυτα προσαρμοσμένο στα εσωτερικά ύδατα, το είδος Alosa macedonica είναι ενδημικό της λίμνης Βόλβης. Παρά το γεγονός ότι η Βόλβη επικοινωνεί με τη θάλασσα και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτήν, η λιπαριά δεν μεταναστεύει στη θάλασσα, σε αντίθεση με τα συγγενικά της είδη που είναι κατά κανόνα μεταναστευτικά.

Ας δούμε λοιπόν τα γεωγραφικά και  βιολογικά χαρακτηριστικά αυτού του ψαριού , το οποίο είναι μοναδικό, ακόμη και για τα παγκόσμια δεδομένα.

 

© Copyright: Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παρουσιάζονται σε αυτή την ιστοσελίδα αποτελούν προσωπικό έργο του κάθε φωτογράφου που δημοσιεύει εδώ και προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα νόμος 2121/93. Οποιαδήποτε αντιγραφή, αναπαραγωγή, επεξεργασία, διανομή, διάδοση ή δημόσια έκθεση αυτών των φωτογραφιών χωρίς γραπτή άδεια από τον δημιουργό τους είναι παράνομη. Τα άρθρα του carp-matchfishing.gr προστατεύονται με άδεια Creative Commons 3.0 . Κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται στην πηγή με ενεργό link.